Hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft voor spouwisolatie?

Het checken van een muur om te kijken of je woning een spouw heeft, is gelukkig niet het meest lastige werk. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Bouwen met spouw

Alle woningen die nu gebouwd worden, hebben een spouwmuur. Een spouw is een stukje ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur van het huis. Tot de jaren twintig van de vorige eeuw werden alle woningen nog zonder spouw gebouwd. Dit bouwfenomeen kwam pas rond de jaren zestig. Het jaar 1959 was namelijk erg nat, waardoor veel huizen te maken kregen met veel vocht. Hoe weet je nou precies of jouw huis wel of niet een spouw heeft? Je kan er gemakkelijk achter komen. Heb je een nieuwbouwhuis of heb je je huis kort geleden aangekocht? Dan bestaat er een grote kans dat het huis een spouw heeft en geïsoleerd is.

Meten

Met alleen wat giswerk kom je er echter niet. Het wordt toch echt even meten. Dat kan heel gemakkelijk bij de deuropening. Je meet de dikte van de muur. Er is een spouw wanneer de muur ongeveer 25 centimeter dik is. Bij twijfel pak je een boormachine en boor je een gat. Als je boor doorschiet heb je een spouw. De spouw moet voor een spouwmuurisolatie in ieder geval vijf centimeter breed zijn.

Kan de spouw geïsoleerd worden?

Nu je weet of je wel of niet een spouw hebt, is de volgende vraag al snel duidelijk: kan mijn spouw geïsoleerd worden? Isolatie betekent een warmer huis, minder stookkosten en dus een lagere energierekening. Allemaal voordelen en die wil je natuurlijk zo snel mogelijk van start laten gaan! Voor je begint, kan je het best nog even meer lezen over spouwmuur isolatie, zodat je goed geïnformeerd bent. De buitengevel moet bijvoorbeeld in goede staat verkeren. De voegen moeten goed vast zitten en de muur kan geen scheuren hebben. Schade aan de muur moet altijd eerst gerepareerd worden voordat de isolatie plaats kan vinden.

Endoscopie

Dan wordt er nog een endoscopie uitgevoerd om te kijken of alles klaar is. Dan wordt er in de muur gekeken met een warmtelamp die aangeeft of alles in orde is in de muur. Als alles goed zit kan de spouw geïsoleerd worden en heb jij binnenkort een lekker warm huis.