De koude maanden komen er weer aan en ook de nachten zullen weer kouder gaan worden, dit kan zorgen voor een minder goede nachtrust. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je gezondheid en daarom is het erg belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap. Lig jij in de wintermaanden altijd te bibberen van de kou en kun je hierdoor maar lastig in slaap vallen, lees dan snel verder voor een aantal handige tips om dit in vervolg te voorkomen.
Investeer in goed beddengoed
We weten allemaal dat een goed matras erg belangrijk is voor een goede nachtrust maar ook kwalitatief goede beddengoed is zeker van belang. Koop bijvoorbeeld een speciale winterdekbed voor de koude maanden. Deze dekbedden zijn vaak gemaakt van dons en/of veren en houden je extra warm. Ook een fijne dekbedovertrek, bijvoorbeeld een Damai dekbedovertrek gemaakt van flanel kan zorgen voor extra warmte. Stoffen zoals katoen en satijn moet je juist mijden in de winter, deze stoffen voelen vaak erg koel aan en zijn meer geschikt voor in de zomer.
Zorg voor de ideale temperatuur in de slaapkamer
De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden, dat lijkt wellicht wat koud maar onder de dekens met een pyjama aan is dit een prima temperatuur voor een goede nachtrust. Voor een goede en gezonde nachtrust is het ook belangrijk om regelmatig te luchten en doe dit ook zeker in de winter maar doe het wat minder lang. Is het echt heel koud in de slaapkamer, door bijvoorbeeld slechte isolatie, zet dan in het begin van de avond de verwarming heel even aan om de allerergste kou uit de slaapkamer te krijgen.
Ga niet koud je bed in
Vaak als je een tijdje stil hebt gezeten, bijvoorbeeld voor de televisie, kan je lichaam behoorlijk afkoelen en stap je koud je bed in. Dit heeft vooral te maken met de doorbloeding en vooral op oudere leeftijd kun je hiermee te maken krijgen. Vervolgens kost het je lichaam veel energie om op te warmen en dit kost ook behoorlijk wat tijd, met als gevolg dat je ligt te bibberen in bed. Zorg daarom dat je warm je bed in stapt. Hoe kun je dit het beste doen? Ga bijvoorbeeld even bewegen voordat je gaat slapen. Dit hoeft niet heel intensief maar zorg dat je doorbloeding weer wat op gang komt. Of ga onder een koude douche. Dit lijkt wellicht tegenstrijdig maar door de koude douche wordt je doorbloeding gestimuleerd en je lichaam warmt daarna extra snel op.
Maak gebruik van een warmtebron in bed
Een kruik, elektrische deken of een warmtekussen kan ideaal zijn wanneer je het vaak koud hebt in bed. Je kunt bijvoorbeeld je bed een uur voor het slapengaan opwarmen met een warmtebron zodat je heerlijk in een warm bed stapt. Ook kun je een warmtebron gebruiken om je lekker aan te warmen tijdens het slapen. Ook lichaamswarmte van iemand anders kan je lekker opwarmen, heb je een partner kruip dan lekker tegen hem of haar aan.
Met het opvolgen van deze tips blijf je lekker warm in bed en dit draagt zeker bij aan een betere nachtrust.