person holding grinder

Zo helpt de juiste werkkledij je bij het klussen

Ben je dit najaar en deze winter weer vast van plan een aantal klusjes aan te pakken die met het mooie weer blijven liggen zijn? Natuurlijk! Je hebt waarschijnlijk al gedacht aan al het nodige werkmateriaal en de tijd die je ervoor nodig zal hebben. Maar dacht je ook al aan je outfit? Nee, niet om er op je zondagse best uit te zien, wel om het klussen een pak comfortabeler en properder te maken. Hoe dat zit, lees je hier. 

Bescherm je knieën

Natuurlijk kan je een oude broek aantrekken of die ene trui die toch al tot op de draad versleten is. Toch is er heel wat voor te zeggen om te investeren in degelijke werkkledij. 

Heb je bijvoorbeeld klusjes te doen waarvoor je veel tijd op je knieën zal doorbrengen? Denk aan betegelen of een ander soort vloer leggen, of zelf werkjes in de tuin uitvoeren. Dan ben je zeker en vast gebaat bij een werkbroek met extra opbergruimte aan de knieën waar je kniebeschermers in kan plaatsen. Deze werkbroeken zijn een pak handiger dan steeds een kniematje te moeten verplaatsen. 

Ga voor gemakkelijk onderhoud

Nog een voordeel aan echte werkkledij is het eenvoudige onderhoud ervan. Draag je een oude, versleten jeans, dan komen daar gegarandeerd vlekken in van verf of andere producten die er nooit meer uit te wassen zijn. Werkkledij bestaat bijna altijd uit materiaal dat veel gemakkelijker is in onderhoud: het is waterafstotend, vlekken dringen niet in de stof, je mag de kledij op hoge temperatuur wassen en vaak droogt de stof ook razendsnel. Allemaal eigenschappen die die oude rafeltrui van twintig jaar geleden niet (meer) heeft, toch? 

Comfortabel werken

Naast het onderhoud en de voordelen voor je knieën, kan je met de juiste werkkleding ook een pak comfortabeler werken. Meestal zijn werkbroeken en andere kleding namelijk van ademende en flexibele stof. De kleding beweegt dus heel vlot mee met jou, wat je meer vrijheid geeft. Ook zorgen ontwerpers van deze kleding ervoor dat er geen ritsen, knopen of haperende stukken stof in de weg zitten tijdens het werken. Dat de stof ademend is, zorgt er dan weer voor dat het zweet van al dat harde werken gemakkelijk afgevoerd wordt en je kleding dus niet nat wordt. Tenslotte hebben werkbroeken en -jassen ook heel wat extra opbergzakken, waarin je je meest gebruikte tools kan wegstoppen. Dat bespaart je heel wat heen-en-weer geloop. 

Natuurlijk mag je je oude versleten trui dragen tijdens het werken. Maar als je ’t ons vraagt, gaat het klussen een pak sneller en aangenamer zijn als je jezelf trakteert op een degelijke nieuwe werkplunje!