round white and gray ceramic bathtub inside brown room

Hoe een badkamer voor ouderen inrichten?

Als je een dagje ouder wordt is het soms nodig om aanpassingen te doen aan je huis, vooral wanneer je graag nog lang wil genieten van je eigen plekje. Zeker de badkamer, waar het gevaar op uitglijden erg groot is, kan je met enkele kleine aanpassingen helemaal foolproof maken. En wie zegt dat je moet inboeten aan comfort? Helemaal het tegenovergestelde: met een heerlijk warme inloopdouche kan je genieten van een comfortabele en veilige badkamer!

Voordelen van inloopdouche

Ten eerste is het belangrijk om een inloopdouche te installeren in plaats van een bad. Waarom? Een badkuip is glad en komvormig waardoor je snel kan uitglijden, en je stevig kan blesseren bij een val. In een inloopdouche kan je handgrepen installeren en een antislip mat leggen. Zorg dat de douchebak gelijk loopt met de vloer zodat je niet over een drempel kan struikelen. Als lang rechtstaan moeilijk is, kan je ook een douchekrukje kopen. Met een heerlijk grote douchekop waan je je elke ochtend in een spa!

Voorzie ruimte

Als je je badkamer renoveert, is het een goed idee om genoeg ruimte te voorzien. Zo kan je later een rolstoel of rollator nodig hebben, of iemand die jou komt helpen. Haal overbodige zaken weg, en focus op de belangrijkste items voor je sanitair: een inloopdouche, wasbak en toilet. Je badkamer kan visueel groter lijken door een hangende wasbak en door grotere tegels. Let erop dat je geen gladde tegels koopt, en spray je tegels in met een antisliplaagje. Aangezien een badmat vaak een struikel- of uitglijgevaar inhoudt, zorg je best voor een vloer die warm en aangenaam aanvoelt zoals kurk of laminaat.

Focus op ventilatie en verlichting

Je badkamer wordt pas echt glad wanneer alles aandampt. Aangezien badkamers vaak geen ramen hebben, is het aangeraden om een goed ventilatiesysteem te installeren. Dit is ook beter voor je badkamermeubels, en voor je muren omdat je schimmels geen kans geeft. Zo’n ventilatiesysteem hoeft zeker niet veel te kosten en kan je makkelijk laten installeren door een vakman. Geen aangedampte spiegels en natte vloer meer dus! Als je toch in de muren boort, is het handig om je verlichting onder de loep te nemen. Een extra LED-spotje kan wonderen doen, en ook een zachte LED-lamp in de muur dat je ‘s nachts aan kan laten, zorgt voor meer veiligheid.