Hier moet je op letten bij het kopen van een printer

Soms zie je online iets voorbijkomen, maar wil je het heel graag even op papier kunnen lezen. Dan zou het heel handig zijn om een printer in huis te hebben staan. Helaas hebben steeds minder mensen tegenwoordig een printer (omdat alles natuurlijk digitaal is), maar soms móeten documenten wel geprint worden, bijvoorbeeld wanneer er een contract getekend moet worden. Dan is het toch wel handig om een printer te hebben. Als je een printer gaat kopen, waar moet je dan op letten? Wij vertellen het je in dit artikel.

Hoeveel ga je printen?

Het is belangrijk om te weten hoe intensief je je printer gaat gebruiken.  Het heeft namelijk te maken met schaalvoordelen: sommige printers zijn één keer een grote uitgave, maar zijn per geprint papier relatief goedkoper op de lange termijn. Andere printers daarentegen zijn juist relatief goedkoop om aan te schaffen, maar zijn daarna weer duurder in gebruik. Weet je dat je veel gaat printen, dan past de eerste optie waarschijnlijk beter bij jou.

Inkjet of laser

Bij een inkjet printer maakt de printer afdrukken door het steeds spuiten van kleine porties inkt op het papier, in een bepaald patroon. De patronen worden altijd juist op de positie van het papier geplaatst doordat er kleine elektrische schokjes in de printer worden geplaatst. Een inkjet printer vul je dan ook niet met toners, maar met cartridges – deze zijn gevuld met vloeibare inkt. Laserprinters werken net even wat anders en maken ook gebruik van een andere soort techniek. Een laserprinter gebruikt namelijk geen cartridges, maar toners. Toners gebruiken geen vloeibare inkt, maar maken gebruik van poederinkt. Door middel van een drum, een elektrisch geladen rol die over het papier heen gerold wordt, blijft het poeder als het ware aan het papier kleven en ontstaat er een print op het papier.

white printer paper lot

Moderne mogelijkheden?

Het is belangrijk om te weten wat je verwachtingen zijn van een printer. Wil je bijvoorbeeld vanaf je telefoon kunnen printen, dan is het slim om een printer aan te schaffen die op wifi werkt. Dan kun je via je telefoon gemakkelijk documenten of foto’s vinden en ze via het wifi netwerk naar je printer sturen.