Deze 4 wijn-weetjes kende je nog niet!

Deze 4 wijn-weetjes kende je nog niet!

Ben jij één van die mensen die echt kan genieten van een goed glas wijn? Over wijn bestaan er wel honderden verhalen en weetjes, en er is altijd weer meer te leren over deze eeuwenoude drank. Wijn heeft dan ook een rijke geschiedenis en er zijn talloze leuke weetjes die je wijnkennis kunnen vergroten en je volgende borrel-gesprek wat interessanter maken. 

Het begin van alles

Wist je dat de oorsprong van wijn maken teruggaat tot meer dan 8000 jaar geleden? De oudste sporen van wijnproductie zijn gevonden in Georgië, een land in de Kaukasus. Hier ontdekte men wijnkruiken die dateren uit ongeveer 6000 voor Christus. De wijnbouw verspreidde zich vervolgens naar het oude Egypte, Griekenland en Rome, waar het een integraal onderdeel werd van hun culturen. In Georgië gebruiken ze zelfs nog steeds traditionele methoden, zoals het fermenteren van wijn in grote kleipotten genaamd “qvevri”, die in de grond worden begraven. Deze oeroude traditie heeft het land een bijzondere plaats gegeven in de wijnwereld.

Franse Revolutie

De Franse Revolutie had een onverwachte impact op de wijnindustrie. Voor de revolutie waren de meeste wijngaarden eigendom van de adel en de kerk. Na de revolutie werd deze eigendom verkocht aan particulieren. Dit resulteerde in een diverser en innovatiever wijnlandschap, omdat nieuwe eigenaren experimenteerden met verschillende druivenrassen en technieken. Deze herverdeling van wijngaarden legde de basis voor de moderne Franse en Italiaanse wijnindustrie, die bekend staat om zijn diversiteit en kwaliteit. De volgende keer dat je dus een lekkere Franse of Italiaanse wijn drinkt, denk je dus maar even terug aan de geschiedenis. 

Dessertwijn

Wist je dat sommige van de meest geliefde dessertwijnen, zoals een Monbazillac of een Sauternes uit Frankrijk, worden gemaakt van druiven die zijn aangetast door een schimmel genaamd Botrytis cinerea, ook wel bekend als “edele rot”? Deze schimmel zorgt ervoor dat de druiven verschrompelen en hun water verliezen, waardoor de suikers en smaken geconcentreerd worden. Het resultaat is een heerlijk zoete, complexe wijn met smaken van honing, abrikoos en karamel. Deze unieke productiemethode maakt edelrot-dessertwijnen bijzonder zeldzaam en vaak behoorlijk prijzig, maar ze zijn absoluut de moeite waard voor liefhebbers van zoete wijnen.

Wijn en gezondheid

Hoewel het alom bekend is dat matig wijn drinken gezondheidsvoordelen kan hebben, wist je dat dit idee al door de oude Grieken en Romeinen werd gepromoot? Hippocrates, de vader van de geneeskunde, schreef wijn zelfs voor als remedie tegen diverse kwalen. Moderne studies ondersteunen dit oude geloof, waarbij wordt aangetoond dat rode wijn, in het bijzonder, rijk is aan antioxidanten zoals resveratrol, die kunnen helpen bij het verminderen van het risico op hartziekten. Natuurlijk is het belangrijk om wijn met mate te drinken, maar het is wel fascinerend om te weten dat dit gezondheidsvoordeel al duizenden jaren wordt erkend.