De voordelen van kleiner wonen voor senioren

Je hebt wellicht heel je leven in een rijtjeshuis gewoond. De kinderen zijn er opgegroeid. De kleinkinderen komen er elk weekend langs. Maar je zit erover na te denken om kleiner te gaan wonen. Het voelt misschien alsof je dan inlevert. Maar er zitten veel voordelen aan kleiner wonen. Wat die voordelen zijn zullen we jou vertellen in deze blog!

Een maatje kleiner wonen, zo voelt het wellicht. Maar waar je inlevert op ruimte, daar verdien je weer op andere vlakken. Denk aan lagere kosten, minder spullen, meer overzicht en alles makkelijkere schoonmaken. We zullen er even dieper in duiken.

  1. Je kosten worden lager

Over het algemeen kunnen we stellen dat je kosten lager wordt wanneer je een kleiner huis neemt. Dat is niet alleen zo bij huurwoningen, maar ook bij koopwoningen is dit het geval. Zo zijn er natuurlijk minder kamers om te verwarmen en de oppervlakte is daarbij ook minder groot. Maar houd daarbij zelf ook een vinger aan pols. Denk aan energie vergelijken, goede isolatie en een slimme thermostaat. Daarbij kun je zeker in een kleinere woning je kosten laag houden.

  1. Je hebt minder spullen nodig

Waarschijnlijk staat je huidige woning vol met spullen. Wellicht omdat je er al heel wat jaren woont en de zolder staat misschien wel bomvol met oude herinneringen. Door te gaan verhuizen naar een kleinere woning word je ook gemotiveerd om deze spullen uit te zoeken. Wat wil je bewaren en wat kun je eventueel verkopen of weggeven aan de kinderen en de kleinkinderen. Hierdoor heb je onderaan de streep minder spullen nodig. Dat zorgt voor rust in je nieuwe woning. Daarnaast heb je vaak meer ruimte voor als je in de toekomst wellicht een rollator of andere hulpmiddelen nodig hebt.

Besparen op de kosten? Denk aan energie vergelijken, goede isolatie en een slimme thermostaat

  1. Je hoeft minder schoon te maken

Een ander bijkomend voordeel is het feit dat je straks minder hoeft schoon te maken, omdat er simpelweg minder oppervlakte is. Denk aan minder ramen en een kleinere keuken. En natuurlijk minder kamers. Kijk daarbij ook rondom je nieuwe woning. Een kleine woning met een gigantische tuin bezorgt je onderaan de streep natuurlijk ook meer werk. Een onderhoudsvriendelijke tuin biedt de oplossing. Toch genieten van buiten, zonder te veel werk. En tel daarbij de minder spullen op en je houdt zeeen van tijd over straks.

  1. Je hebt meer overzicht

Zeker als je wat meer op leeftijd bent, is het prettig om meer overzicht te hebben in je woning. Deze punten zorgen ervoor dat je je eigen huishouden langer kunt volhouden. Een kleinere woning met minder hoge kosten zorgt ervoor dat je meer ruimte hebt om te genieten van andere leuke dingen, denk aan uitjes met de kleinkinderen. Door de zolder te hebben uitgezocht voor de verhuizing weet je precies wat je allemaal meeneemt naar jullie nieuwe woning. En als je denkt aan het schoonmaken en onderhouden van alles, dan weet je zeker dat je meer tijd gaat overhouden. Dat wordt samen genieten van jullie oude dag!

Een andere bijkomstigheid van deze punten is het feit dat je ook minder het milieu belast wanneer je kleiner woont. Je hebt tenslotte minder energie nodig, je hebt minder spullen en je hoeft minder chemische middelen te gebruiken om de boel schoon te houden.