bureaustoel

Bureaustoel kopen? Let op deze belangrijke punten!

Jup, wij Nederlanders brengen veel tijd zittend door. Er is menig artikel over geschreven en er wordt gezegd dat zitten nog slechter is dan roken! Als je naast je kantoorbaan af en toe nog sport om jezelf gezond te houden, dan ben je al goed op weg. Toch wordt er door veel mensen nog onderschat hoe slecht is het om veel te zitten voor langere periodes. Daarbij komt ook nog kijken dat de meeste mensen zichzelf wegcijferen met een houten stoel, veel te laag en niet goed voor je rug, nek en schouders. Tijd om jezelf gedurende je werkdag af en toe een pauze in te lassen én te kiezen voor een goede bureaustoel. Dit kan al een groot verschil maken op de productiviteit tijdens je werk. Maar waar moet je nu op letten bij het kiezen van een goede bureaustoel?

Bureaustoel kiezen gericht op type werk

Wanneer je van plan bent om te investeren in een goede bureaustoel, dan is het goed om van tevoren te bepalen waarvoor je de stoel gaat gebruiken. Bij elk type werk is er een mogelijkheid om te kiezen voor een andere type bureaustoel. Zo heb je bijvoorbeeld stoelen die gericht zijn op zitten voor een langere periode, maar er zijn ook stoelen die qua design wat chiquer zijn waar minder op wordt gezeten. Wanneer je veel tijd doorbrengt op een bureaustoel, dan is het belangrijk dat de stoel comfort biedt en zorgt voor de juiste houding.

Verantwoorde bureaustoel: denk aan je fysieke gezondheid

Naast dat een bureaustoel geen afbreuk moet doen aan je mooie kantoor, is het ook belangrijk dat de stoel goed zit. Keuzes maken dus! Vaak koop je een bureaustoel voor jezelf waarbij je rekening moet houden met de eisen en kenmerken die je zelf belangrijk vindt. Ergonomie is daarbij een belangrijk onderdeel, waarbij je naast comfortabel ook graag gezond wilt zitten. Slecht zitten kan namelijk leiden tot rug, schouder en nekklachten.

Tip: zo zit je goed op een bureaustoel

  1. Stel de zithoogte in zodat je benen een hoek van 90 graden maken.
  2. Wanneer de stoel een lendensteun heeft, dan hoort deze in de holte van je onderrug te vallen. Wanneer je juist wat kleiner of groter bent, kies dan bij voorkeur een stoel waarbij je de lendensteun kunt verstellen.
  3. De armleuningen van de stoel moeten zo worden afgesteld dat je armen een hoek van 90 graden maken.

Verstelbare leuningen

Een bureaustoel heeft vaak een mechanisme met verschillende verstel functies. Zoals je hierboven al kort hebt kunnen lezen, is het dus prettig werken als je de leuningen zelf kunt verstellen. Een bureaustoel is ergonomisch als je factoren als: zithoogte, zitdiepte, hoogte, kantelkracht van de rugleuning en de hoogte van de armleuningen kunt veranderen. Deze verstel functies maken het mogelijk om je bureaustoel zo optimaal in te stellen en daarop je zithouding aan te passen. Wanneer je bureaustoel een kantelmechanisme bevat, dan kan dit zelfs zorgen voor een ontspannen houding. Je kunt hierdoor namelijk een diepe buikademhaling uitvoeren, waardoor je meer zuurstof in je bloed krijgt en daardoor beter kunt focussen. Wanneer je twijfelt over de keuze van een juiste bureaustoel, laat je dan altijd informeren door professionals. Succes bij het kiezen van je eigen bureaustoel!