Tips hoe ouderen veilig de weg op kunnen met de fiets

Kijk je naar het aantal kleine ongevallen met de fiets, dan hebben ouderen hier een redelijk groot aandeel in. Het lijkt erop dat zij gemakkelijker vallen en als dat dan gebeurt, zijn de gevolgen vaak ook groter. Ouderen breken nu eenmaal gemakkelijker iets dan de jongere generaties. Hoe je als oudere toch veilig met de fiets de weg op kunt? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Lage instap

Soms gaat het al mis bij het op- of afstappen. Doordat bij senioren de gewrichten en spieren vaak wat stijver zijn, is een fiets met een lage instap dus veel gemakkelijker. Vooral voor de heren geldt: veel veiliger dan je been over een stang te moeten zwaaien!

Kies de juiste fiets

Ben je op zoek naar een nieuwe fiets? Kijk dan eens goed naar het soort fiets dat je kiest. Voor ouderen geldt vaak dat ze niet per se de snelste meer hoeven te zijn. Een stevige stadsfiets, die stabiel op de weg ligt en met bredere banden ook minder snel gaat schuiven, is dan een betere keuze dan een sportief model.

E-bike of niet?

Steeds meer ouderen kiezen voor een e-bike. Ook die zijn er in verschillende soorten, zo kun je kiezen uit diverse elektrische stadsfietsen. Door de ondersteuning bij het trappen gaat dat een stuk soepeler waardoor je het gemakkelijker volhoudt, ook als het bijvoorbeeld flink waait. 

Achteruitkijkspiegel

Heb je moeite met achterom kijken? Dan kan een achteruitkijkspiegel uitkomst bieden, voor extra veiligheid op de weg. Gevaar komt namelijk lang niet altijd van voren of opzij, je zult niet de eerste zijn die schrikt van iemand die achterop gereden komt en daardoor valt. Dit kun je dus prima voorkomen met een spiegel.

Verkeerskennis up-to-date

Het kan al even geleden zijn dat je je rijbewijs hebt gehaald, waardoor de kennis van de verkeersregels misschien wat is weggezakt. En de regels veranderen ook nog wel eens, er komen verkeersborden bij, genoeg reden dus om af en toe de kennis op te frissen om veilig de weg op te gaan!

Tot slot: blijf altijd alert. Een ongeluk zit in een klein hoekje en hoeft niet jouw schuld te zijn.