Belangrijke zaken om aan te denken voordat je begint met een brainstorm voor jouw (toekomstige) onderneming

Ben je bezig met het opzetten van een bedrijf? Gefeliciteerd! Als startende ondernemer kan het best een uitdaging zijn om je te zetten tot het ontwikkelen van een echt nieuw platform, product of dienst. Zeker wanneer je nog in de ontwikkelingsfase zit en soms door de bomen het bos niet meer denkt te zien. Voordat je begint aan een concrete brainstorm voor jouw (toekomstige) onderneming, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. We verzamelden de -in onze ogen- belangrijkste tips voor je in dit artikel.

Kijk of de domeinnaam al bezet is

Soms even voordat je een goede naam hebt gevonden voor jouw onderneming. Je zou natuurlijk niet willen dat je er pas na een lange brainstormsessie achter komt dat er al een ander bedrijf bestaat met dezelfde naam, welke de domeinnaam op het internet al heeft ingenomen. Als je een lijst met mogelijke opties hebt, is het dus verstandig om je eerst te focussen op de domeinnaam checken. Wellicht zijn jouw suggesties al bezet. Daar kom je liever vóór de brainstorm achter, dan achteraf.

Schrijf het ondernemingsplan

Voordat je begint met het ontwikkelen van het bedrijf is het slim om je te focussen op het ondernemingsplan. Dit is een kort overzicht van alles wat je van plan bent om met het bedrijf te doen. Je bent niet verplicht om dit te schrijven, maar het is wel een handige manier om meer inzicht te krijgen in je financiën. Dit kan ook interessant zijn voor eventuele investeerders.

Marktonderzoek doen

Op het moment dat je beslissingen maakt, is het verstandig om dit te doen op basis van data. Je kunt bijvoorbeeld een klein marktonderzoek afnemen om inzicht te krijgen in de vraag van je doelgroep en te kijken waar deze behoefte aan heeft. Marktonderzoek kun je offline doen, maar ook heel gemakkelijk online. Het is belangrijk om marktonderzoek te doen voordat je begint aan een concrete brainstorm, omdat je op basis van de gegevens uit het marktonderzoek verder kunt bouwen.

Administratie bijhouden

Als ondernemer ben je verplicht om je administratie bij te houden. Dat gaat om je financiële administratie, maar ook urenadministratie is slim om bij te houden. Zo kan je wellicht in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek. Tip: gooi aan het eind van het jaar de gegevens van je administratie niet weg – je bent verplicht om dit voor vijf jaar nog bij te houden.

De vormgeving

Het oog wil uiteraard ook wat – en daarom is het ook belangrijk dat je visueel nadenkt over hoe je bedrijf eruit moet zien. Natuurlijk is de inhoudelijke content van je bedrijf van belang, maar ook je huisstijl kan je bedrijf echt onderscheiden van concurrenten. Je kunt samenwerken met een vormgever of grafisch ontwerper die op diens manier jouw stijl helemaal kan verwerken op een visuele manier.

Gebruik tools

Voor een brainstorm kun je handige tools gebruiken om de brainstorm in goede banen te kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld aan een brainstorm matrix. Dit helpt je je ideeën te kunnen structureren.