5 tips om je (bedrijfs)data veilig te houden

Het is voor ieder bedrijf van groot belang om data veilig te houden. Zodra je IT beveiliging niet op orde is, vormt dit een gevaar en kunnen bedrijfsgegevens toegankelijk worden voor cybercriminelen. Omdat dit het laatste is waar je aan wilt denken, geven we je in deze blog vijf tips om de IT beveiliging van jouw organisatie te verbeteren en zo jullie bedrijfsdata veilig te houden. 

Creëer bewustzijn

Bewustzijn is heel belangrijk als het om een veilig IT omgeving gaat. Het is van groot belang dat alle medewerkers zich bewust zijn van de risico’s en weten hoe zij veilig kunnen werken. Zorg ervoor dat alle medewerkers kennis hebben van onder andere veilige wachtwoorden gebruiken, omgaan met persoonsgegevens, back-ups maken en bijvoorbeeld phishing mails herkennen. Is hun kennis niet voldoende? Verzorg dat een training over deze onderwerpen.

Wachtwoorden
Je bent als organisatie zelf verantwoordelijk voor een veilige IT omgeving. De basis van het veilig houden van jullie bedrijfsdata, is het gebruiken van goede wachtwoorden. Zorg ervoor dat alle medewerkers sterke wachtwoorden instellen en niet hetzelfde wachtwoord gebruiken voor verschillende accounts. Als je vaak met gevoelige informatie werkt, kun je kiezen voor tweestapsverificatie. Een kleine moeite, maar het beschermt jullie bedrijfsdata extra goed tegen cybercriminelen. 

Neem de infrastructuur onder de loep  

Het creëren van een veilige IT omgeving is niet simpel. Als leek is het moeilijk om de zwakke plekken te herkennen, waardoor jullie bedrijfsdata soms onbewust grote risico’s loopt. Het is daarom verstandig om een extern bedrijf jullie IT infrastructuur te laten onderzoeken. Zij hebben kennis van zaken en zorgen voor optimale IT beveiliging van alle endpoints, zodat de risico’s beperkt worden. 

Werken in de cloud

Wanneer je gegevens lokaal opslaat, lopen deze een grotere kans om verloren te gaan dan wanneer je ze in de cloud opslaat. Door bedrijfsdata in de cloud op te slaan, zijn ze een stuk beter beveiligd. Bovendien profiteren jullie zo van een andere groot voordeel: de documenten zijn altijd en overal beschikbaar.

Monitoring van de omgeving
Als je een extern bedrijf inhuurt voor IT security, bieden zij vaak meerdere services aan. Ze kunnen verantwoordelijkheid nemen voor de installatie, advies geven en bovendien jullie IT omgeving dag en nacht monitoren. Wanneer er (potentiële) problemen ontstaan, kan er op tijd gehandeld worden en blijft de bedrijfsdata dus veilig. Dat neemt een hoop zorgen weg!

Bovenstaande tips zijn slechts een klein gedeelte van een veilig IT omgeving. Als je zeker wilt zijn van een veilig IT omgeving, is het goed om experts in te schakelen.