Weinig ruimte? Zo versier je jouw tuintje of balkon toch uitbundig met kerst!

Veel ruimte om je huis in kerstsferen te hullen heb je niet nodig. Een kerstboom met verlichting in de kamer, een kerstkrans aan de deur en een stalletje op de kast of de vensterbank en je bent er eigenlijk al. Maar met een kleine tuin of een balkon kan het soms behoorlijk lastig zijn om ook de buitenkant van je woning te versieren. Met deze creatieve ideeën lukt je dat toch!

Versier je balkon met kerstverlichting

Door wat kerstlampjes op te hangen, creëer je zowel binnen als buiten heel gemakkelijk een kerstsfeer. Het is super simpel om kerstverlichting op te hangen en je hebt er ook nog eens hartstikke weinig ruimte voor nodig! Bevestig de lichtslingers aan je balkon, aan je kozijn of in planten zoals een buxus, stop de stekker in het stopcontact en klaar is Kees! Let er wel op dat je verlichting gebruikt die bestand is tegen de natte en koude weersomstandigheden waar we in België mee te maken hebben. Die koop je bijvoorbeeld via kerstverlichtingbuiten.com.

 

Vervang de dode bloemetjes door kerstgroen

Nog zo’n simpele ingreep met een groot resultaat bereik je door je bloempotten onder handen te nemen. Vervang de dode bloemetjes door kerstgroen, zoals dennentakken, hulst, zuurbessen, sparren, of kerstrozen. Doe er nog een lampje en een kerstbal in (bevestig die stevig met ijzerdraad), spuit er wat nepsneeuw over en je tuintje of balkon is in één klap helemaal ‘kerstig’. En met deze invulling komen je bloempotten ook in de winter nog eens van pas!

 

Bevestig kerstdecoratie aan een wand

Zeker weten dat je kerstdecoratie buiten niet wegvliegt? Bevestig het dan aan een wand. Als je die niet sowieso al hebt, kun je ook een MDF-plaat gebruiken waar je de versiering aan bevestigt. Je kunt bijvoorbeeld een platte kerstboom maken door er groene takken in liggende strepen aan vast te plakken. Maar je kunt er ook in willekeurige samenstellingen kerstlampjes of andere ornamenten aan bevestigen. Een lijmpistool, versiering en je maakt in no-time je eigen kerstkunstwerkje.

Neem de entree onder handen

Hang net als de Amerikanen een mooie kerstkrans aan de deur, om ervoor te zorgen dat iedereen die je huis binnenkomt meteen in de kerstsfeer is. Het lijkt zo simpel en voor de hand liggend, misschien zelfs wel een beetje saai. Maar je kunt een kerstkrans kopen met groen, met ballen, met lichtjes, met allerlei versiersels, van riet, of eentje met een combinatie van dat alles. En je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Dan weet je in ieder geval zeker dat er een origineel exemplaar aan de entree van je woning prijkt!

 

Plaats lichtgevende kerstfiguren buiten

Weinig werk verrichten, maar wel een echt statement maken? Haal dan een lichtgevend kerstfiguur bij het tuincentrum en plaats deze op je balkon of in de tuin. Een rendier, een sneeuwman, een hele arrenslee compleet met kerstman en cadeautjes, of simpelweg de letters ‘XMAS’. Zorg dat het lichtfiguur stevig wordt bevestigd, zodat de wind het niet zomaar wegblaast, en je creëert heel easy een kerstfeestje buiten je huis.

 

Zet buiten een kerstboom neer

Zo simpel als het binnen kan, zo simpel kan het natuurlijk buiten ook. De kerstboom is de ultieme kerstversiering. En waarom zou je dan niet gewoon een exemplaar in je tuin of op je balkon zetten? Ze zijn er in verschillende formaten, dus eigenlijk moet er altijd wel voldoende ruimte zijn voor een kerstboompje. Versier hem met lampjes die weer en wind kunnen doorstaan en zet hem goed vast in een stevige pot of – als het een echte is – ín de grond. Je kunt er misschien geen echte cadeautjes onder zetten, maar het brengt zonder twijfel een hoop sfeer.

 

Meer inspiratie?

Wil je nóg meer inspiratie voor kerstversiering in een kleine tuin of op een bescheiden balkon? Kijk dan eens rond op Pinterest. Dit platform staat boordevol mooie plaatjes van originele creaties die je ongetwijfeld weer op nieuwe ideeën brengen. Iedere foto is gelinkt aan een artikel op een externe pagina, waar je vaak meer uitleg vindt om iets zelf te maken of thuis te realiseren. De leukste foto’s kun je vast ‘pinnen’, zodat je ze altijd kunt terugvinden op het moment dat je er echt mee aan de slag wilt gaan.