Wat is het verschil tussen keramisch koken en inductie koken?

Als je een nieuwe keuken gaat kopen moet je een type kookplaat kiezen. Er zijn vijf verschillende kookplaten waaruit je moet kiezen waarvan keramisch en inductie veel genomen opties zijn. Naast deze twee kan je nog kiezen tussen een elektrische, gas of halogeen kookplaat.

Tegenwoordig wint koken op inductie meer en meer aan populariteit, maar koken op een keramische kookplaat komt nog steeds vak voor. In dit artikel bespreken we kort de voor- en nadelen van keramisch koken en inductie koken.

Inductie koken

Zoals eerder in het artikel vermeld wordt inductie tegenwoordig meer en meer gebruikt. Een inductiekookplaat heeft een hoog vermogen nodig dus er is een speciale elektrische aansluiting voor nodig. Een inductiekookplaat genereert een magnetisch veld, waar de onderkant van de pan op reageert door warm te worden. Niet elke pan is daardoor geschikt om te koken op inductie.

De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Makkelijk schoon te maken
  De meeste inductiekookplaten zijn een vlakke glasplaat, waardoor schoonmaken erg eenvoudig is.
 • Snelle gaartijd
  Bij inductie wordt de pan zeer snel en egaal verwarmd. Hierdoor gaat het koken sneller.
 • Veiligheid
  Met inductie wordt de hitte in de bodem van de pan opgewekt en wordt de kookplaat zelf niet direct verwarmd. Daardoor wordt het oppervlak niet heel erg heet. De enige verwarming van de kookplaat ontstaat door de warmte die de pan weer terug op het oppervlak overbrengt. Daarnaast zorgt het verwijderen van de pan er meteen voor dat het verwarmingsproces stopt.

Keramisch koken

Bij keramisch koken, worden de metalen spiralen onder de plaat dus door elektriciteit verhit. De metalen spiralen zorgen weer voor een hete keramische kookplaat, die de pannen verhit en daarmee de inhoud van de pannen.

De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Goedkoper in aanschaf
  Een keramische kookplaat is een stuk goedkoper in aanschaf an een inductiekookplaat maar wel duurder in het gebruik.
 • Makkelijk schoon te maken
  Net zoals inductiekookplaten zijn ook keramische kookplaten meestal een vlakke glasplaat, waardoor schoonmaken erg eenvoudig is.
 • Elke pan kan gebruikt worden
  Misschien wel het belangrijkste voordeel van een keramische kookplaat is dat elke pan kan gebruikt worden. In tegenstelling tot een inductiekookplaat wordt de warmte wel in de plaat gegenereerd in plaats van in de pan zelf. Hierdoor kan elke pan met een vlakke bodem gebruikt worden.