Vocht in Knie: Oorzaken van een gezwollen knie

Vooral volwassenen hebben meer last van knieproblemen dan jongeren. Het gaat vaak om niet traumatische knieklachten. Het gaat hier dan om klachten welke niet door een val of een gekke draai komen. Het is een andere klacht. Het zijn er zoveel en we kunnen niet altijd de oorzaak achterhalen. Het kan gaan om een pijnlijke knie, een krakende knie, een knie die niet wil bewegen of in een vreemde stand staat. Het is afhankelijk van de pijn, de zwelling en hoe de knie is wat er aan de hand is. Hij kan op de slot staan. Of hij staat misschien op een specifiek dele van de dag op slot.

Hoe ontstaan de knie problemen?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden. We kunnen ze niet allemaal gaan bespreken. Wat vaak voorkomt kunnen we je wel vertellen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een slijmbeursontsteking. Het is een ontsteking tussen de huid en de knieschijf. Het kan komen door een te grote belasting. Het is eigenlijk onschuldig en vaak gaat het ook zo weer weg.

Oorzaken van vocht in de knie

Vocht in je knie kan op een aantal manieren ontstaan. Vooral vallen, verdraaien, stoten of overbelasten leiden snel tot vocht in de knie. De knie structuur wordt dan aangetast en je lichaam raakt er een beetje door van slag. Je knie zorgt er met de aanmaak van vocht voor dat je kniegewricht toch soepel kan blijven bewegen. Ontstaat er te veel van dit vocht, dan ontstaan ook de problemen. Vocht in de knie kan ook het gevolg zijn van een operatie, maar dan lost het lichaam dat vaak gewoon zelf op.

Een dikke knie behandelen

Wanneer je vocht in de knie hebt, doordat je de knie gestoten hebt of hem hebt overbelast is het mogelijk om hier wat aan te doen. Je lichaam maakt meer vocht aan om de functie van de knie te behouden. Je kunt natuurlijk naar de huisarts gaan, maar ook zelf een aantal zaken ondernemen.

Rust

Het beste is om voldoende rust te nemen. Je lichaam worden door de knieën gedragen. Ze moeten een goede belasting aan kunnen. Het is dus belangrijk om van tijd tot tijd voldoende te rusten. Belast je knieën niet altijd maximaal.

Wanneer je een gezwollen knie hebt is het belangrijk om hem goed te koelen. Een ijs pak of wat ijs in een theedoek zal je helpen om de knie te laten rusten.

Een compressie

Een andere mogelijkheid is om juist gebruik te maken van een compressie. Je kunt een speciale kous aantrekken of een knieband gebruiken om de knie een extra steun te geven.

Het pootje hoog leggen

Het is ook goed om de hoog wat hoger te leggen. Het zorgt voor een betere bloeddoorstroming. Het kan je hele lichaam helpen.

Het vocht verwijderen laten

Het is ook mogelijk om naar de dokter te gaan om daar het vocht te laten verwijderen. Het is alleen slim als de kans op het terugkeren van het vocht zeer klein zijn.