Vijf redenen waarom ook senioren alle functies van de smartphone moeten beheersen

Hoewel het gebruik van smartphones sterk groeit bij senioren zijn de meesten niet geïnteresseerd in alle functionaliteiten die het toestel te bieden heeft. Ze hebben liever geen tientallen apps of het laatste nieuwe model. “Dat is voor de jeugd”, klinkt het dan. Nochtans zijn vele functies net interessanter voor senioren dan voor de jeugd omdat ze de dagelijkse handelingen vergemakkelijken. Het gebruik van spraaktechnologie bijvoorbeeld is een grote verbetering voor de senior die last heeft van artritis terwijl het voor de jongere die toch al supersnel teksten typt eerder een leuke nieuwigheid is. Lees hier hoe smartphones het leven van de senior comfortabeler maken.

Op de hoogte blijven van wat de kleinkinderen interesseert

Als grootouder wil je graag meepraten met de kleinkinderen. Daarom is het goed om de actualiteit te volgen over hun interesses. Zo begint op 11 juni Euro 2020, het Europees kampioenschap voetbal dat vorig jaar niet kon doorgaan en daarom in 2021 wordt gespeeld. Wil je weten hoe op het EK 2020 België heeft gepresteerd om daarover met je kleinzoon te praten, dan kan je dat snel even opzoeken met je smartphone. Je bent niet meer gebonden aan de nieuwsuitzendingen en kranten die niet altijd tijd of plaats hebben om dieper in te gaan op de onderwerpen die jou interesseren.

Instructies inspreken in plaats van typen

Een enorme vooruitgang waar vooral jongeren gebruik van maken, is de spraaktechnologie. Het is niet meer nodig om handmatig herinneringen in de kalender te plaatsen. Wie een iphone bezit, kan daar Siri om verzoeken. Je geeft dan bijvoorbeeld volgende instructie: “Dag Siri, herinner me op 1 juli om 14 uur aan het verjaardagsfeest van mijn dochter.” Je zal vervolgens op 1 juli om 14 uur een tekstboodschap zien verschijnen op het scherm die je herinnert aan het verjaardagsfeest. Je kan Siri ook vragen om iemand op te bellen, om iets te vertalen, wat het weer is aan de kust…

Medische hulp krijgen

Noodnummers staan tegenwoordig standaard ingesteld in een smartphone. Verder zijn er talloze apps die je met een vibrerend signaal of een luide toon eraan herinneren wanneer je je medicatie moet nemen. Geen excuus meer dat je een pilletje vergeten bent. Maar er is meer. Medische hulp zoals de behandeling van huidaandoeningen gebeuren online door foto’s op te laden en te chatten met een dermatoloog.

Het contact met de familie uitbreiden

De meeste senioren zijn ondertussen vertrouwd met videocall. In een goed jaar tijd hebben ook zij geleerd om op een comfortabele manier digitaal te communiceren met vooral kinderen en kleinkinderen. Maar waarom deze tool niet uitbreiden naar een grotere groep van vrienden en familieleden? In uitgebreide WhatsApp-groepen onderhoud je het contact door af en toe een berichtje te posten en er veel terug te krijgen.

Herinneringen bewaren

Foto’s nemen was nog nooit zo gemakkelijk als met een smartphone. Ze worden automatisch opgeslagen en dat niet alleen op datum maar ook op gezicht. Wanneer je maar wil, kan je even door de galerij scrollen en foto’s herbekijken.

Overtuigd? Twijfel niet en ga op onderzoek in je smartphone. Het wordt vast en zeker een aangename ontdekkingsreis.