Organiseer een wijnquiz

Altijd al een grote wijnkenner geweest? Of ben je gewoon een genieter van een lekker glas wijn? Organiseer dan een wijnquiz met vrienden of familie en geniet van een lange avond vol plezier en nieuwe ontdekkingen!

Ronde 1: algemene feitjes

In ronde 1 moet iedereen een beetje loskomen. Denk op voorhand over toffe namen met een knipoog naar wijn voor elk groepje dat quizt en als iedereen klaar zit, start je met algemene vragen. Een combinatie van “general interest” vragen met wat grappige fopvragen zijn altijd een goed idee. Denk aan vragen over druiven, wijnen over heel de wereld en de zin (en onzin) van labels zoals “grand vin”. Gooi enkele vragen over grappige weetjes ertussen zoals dat het meeste liter wijn per jaar per persoon in Vaticaanstadwordt gedronken.

Ronde 2: proefronde

Niets zo leuk als een doe-ronde. Ga bij je lokale wijnleverancier langs of je kan ook online wijn bestellen voor dit deel van de quiz. Zorg ervoor dat je een grote verscheidenheid aan smaken bestelt, dus kies voor verschillende druiven en verschillende streken. Steek er klassiekers tussen zoals een Chardonnay, maar probeer ook een biodynamische wijn of een wijn van 15 jaar oud. Welke vragen stel je best? Je doe-ronde kan je opdelen in 2 delen. In het eerste deel moeten de kandidaten de druiven raden, de smaken op een smakenrad aanduiden en het land proberen te weten te komen. Kies voor multiple choice als je publiek onervaren is 😉 In het tweede deel kan je de teams laten samenwerken. De anderen kunnen het land proberen uitbeelden of laat maar één iemand niet van de fles drinken en de rest mag enkel 3-letter woorden gebruiken om de andere te doen raden over welke streek we het hebben. Laat je fantasie de vrije loop en maak het beste van deze ronde!

Ronde 3: gezelligheid troef

De sfeer zit er goed in, dus nu is het tijd voor gezellige vragen. Denk aan wat meer actualiteitsvragen, vragen over de deelnemers of nodig een “helper” uit voor een demonstratie van hoe je wijn proeft of uitschenkt in een karaf. Na een uitgebreide proefsessie, hoort natuurlijk ook wat lekker eten en goeie hapjes. Koppel deze rond dus aan wat wijn-en-spijs vragen zoals welke witte wijn bij een bbq hoort en of je nu echt geen rood mag drinken bij een stukje vis.

Afsluiter

Na een supergezellige avond, is het tijd om afscheid te nemen. Peil naar de favorieten van je publiek en zorg voor leuke cadeaus voor winnaars én verliezers. Een toffe kurkentrekker of gepersonaliseerde wijnglazen doen het altijd goed. En met een lekker flesje wijn zorg je dat elke deelnemer met een fantastisch geschenk naar huis kan.