Hoe verloopt de installatie van een traplift?

De installatie van een traplift kan misschien een ingrijpende verbouwing lijken, maar dat is het absoluut niet. In de meeste gevallen is de traplift al binnen 4 uur geïnstalleerd. En behalve ervoor zorgen dat de trapomgeving vrij en schoon is, hoeft u er helemaal niets voor te doen.

Vóór de installatie

Aan een traplift laten installeren gaat eerst nog een adviesgesprek vooraf. Een trapliftadviseur bezoekt u dan thuis en bespreekt met u wat er mogelijk is. En wat uw wensen zijn. Samen kiest u een trapliftmodel dat bij u en uw trap past. Tijdens het bezoek meet de adviseur uw trap ook op. Dat doet hij met een applicatie die tot op een tiende van een millimeter nauwkeurig meet. Uw traplift wordt gegarandeerd zo goed en zo compact mogelijk geplaatst.


De installatie
Gaat u akkoord met de offerte, dan gaat de fabriek aan de slag voor u. Aan de hand van de afmetingen van uw trap wordt er een plaatsingsplan gemaakt: een technische tekening met alle maten en de positie van de traplift. Dit plan gebruikt de monteur ook tijdens de installatie. Dat verloopt altijd volgens drie belangrijke punten, ook als u een tweedehands traplift heeft gekozen:

  • De monteur plaatst de rail op uw trap. Als u voor een moderne, modulaire traplift heeft gekozen, koppelt de monteur eerst de innovatieve modules aan elkaar.
  • Als de rail compleet op de trap staat, plaatst de monteur de stoel. De monteur start met het inleren van de stoel, ofwel het afstellen ervan.
  • De monteur maakt nu enkele proefritjes en controleert de hele installatie. Is hij content met de plaatsing? Dan zet hij de pootjes van de rail vast op uw trap.


Na de installatie
Na afloop van de installatie zorgt de monteur ervoor dat hij de trap en de ruimte eromheen netjes opruimt. Dan vraagt hij u om plaats te nemen op de trapliftstoel. Hij legt u uitgebreid uit hoe de traplift werkt en onder begeleiding maakt u proefritten. Voordat de monteur weggaat, weet u precies hoe uw traplift werkt. En hoe u contact op kunt nemen mocht er iets zijn. Als u een traplift laat installeren kunt u dus helemaal vertrouwen op het vakmanschap dat erbij komt kijken. U hoeft maar heel even te wachten voor u weer veilig de trap op en af kan.