Hoe de veiligheid van een website checken: Met deze 5 tips lukt het

Veilig surfen op het internet was nog nooit zo belangrijk als nu. Niet alleen omdat we steeds meer online betalingen uitvoeren, maar ook omdat we meer en meer van thuis uit werken. Of je nu een belangrijk contract opstelt met een nieuw bedrijf of werknemer, een e-winkel bezoekt, een in-game aankoopt doet of vertrouwelijke documenten behandelt, je wilt dat al die belangrijke (financiële) gegevens beschermd blijven. Om ervoor te zorgen dat je veilig kunt surfen en dat je je computer optimaal kunt beschermen, geven we je hier 5 bekende en minder bekende tips mee over hoe je de veiligheid van elke website kunt checken.

Check of HTTPS voor de URL staat

Een van de gemakkelijkste manieren om zelf te kunnen checken of de website veilig is of niet, is door te kijken naar of de pagina gebruikmaakt van HTTPS. Het verzenden van de gegevens tussen je webbrowser en de websites verloopt altijd via een HTTP (Hypertext Transfer Protocol) en de extra ‘S’ geeft aan dat die verbinding veilig (‘Secure’) is. HTTPS wordt voornamelijk gebruikt voor online toepassingen. Denk maar bijvoorbeeld aan het bezoeken van e-winkels zoals Amazon.com of Bol.com, in-game aankopen bij spellen zoals League of Legends of FIFA, het storten van een spelbedrag voor online casino games zoals slots of gokkasten en het uitvoeren van een betaing tijdens het online bankieren. Dankzij de HTTPS weet je dat de communicatie versleutelt is en dat criminele niet aan je vertrouwelijke (financiële) gegevens kunnen geraken.

Let op de waarschuwingen van de zoekmachine

“Deze site is mogelijk schadelijk voor je computer”, “de website is mogelijk gehackt”, “deze URL probeert informatie te stelen”. We hebben dit wel al eens op onze computer zien verschijnen. Zoekmachine zenden bij sommige URL’s namelijk automatische waarschuwingen uit om de gebruiker op de hoogte te brengen van een eventuele malafide website. Hoewel deze waarschuwingen niet altijd 100% accuraat zijn, raden wij toch aan om de URL te vermijden als je zo’n waarschuwing ziet.

Vertrouw niet zomaar ‘trust badges’

Webwinkels en online gaming platformen gebruiken niet alleen een HTTPS verbinding, maar ook vertrouwenszegels of badges als bewijs van hun veiligheid en betrouwbaarheid. Als je zo’n merk of badge ziet verschijnen, dan denk je misschien dat die website te vertrouwen is. Toch moet je even blijven stilstaan bij deze ‘trust badges’ en niet zomaar denken dat de URL veilig is. Bonafide sites kunnen namelijk zeer eenvoudig die vertrouwenszegels namaken die enorm goed op het origineel lijken. Om te checken of het een legaal keurmerk is of niet, moet je kijken of de gekozen website vermeld wordt op de pagina van het keurmerk zelf.

Gebruik de beveiligingsfunctie van je webbrowser

Welke browser er ook geïnstalleerd is op je computer, de meest browsers zijn dezer dagen voorzien van beveiligingsfuncties. Dankzij deze ingebouwde hulpprogramma’s kun je de schadelijke en vervelende pop-upvensters blokkeren, Flash-inhoud uitschakelen, schadelijke downloads tegengaan, etc. Zo vermijd je onder andere dat je computer overladen wordt met die knipperende waarschuwingen of dat die geïnfecteerde pop-ups je pc aanvallen. Dankzij deze hulpprogramma’s kun je ook aanduiden welke websites toegang mogen hebben tot je microfoon en webcam.

Laat een veiligheidscontrole uitvoeren

Je hebt misschien nog nooit van Google Safe Browsing gehoord, maar met dat veiligheidscontroleprogramma kun je op een zeer gemakkelijke en snelle manier checken of de URL betrouwbaar is. Volgens Google scant het programma “elke dag miljarden URL’s om te bepalen welke websites onbetrouwbaar zijn”. Je kunt controleren of de URL veilig is door die te kopiëren en in het zoekvak van Google Safe Browsing te plakken. Klik dan op “enter” en dan zal het programma je binnen enkele seconden laten weten of de URL veilig is.