Onbezorgd overwinteren in het warme zuiden

Misschien was je deze zomer graag op reis gegaan naar Spanje of het zuiden van Frankrijk, maar zag je hiervan af door de zengende temperaturen in die regio? Het Zuiden kwam immers deze zomer naar België. Misschien is het al lang een droom om de wintermaanden door te brengen in een meer gematigd klimaat of ben je toch jaloers op dat familielid dat ieder jaar de zon gaat opzoeken. Maar misschien durf je de stap niet te zetten om zo lang van huis weg te gaan? Er zijn heel wat mogelijkheden om je angsten en zorgen aan de kant te schuiven en te genieten van een heerlijke vakantie om te overwinteren. 

Vertrouwde omgeving

Om de sprong minder groot te maken kies je bijvoorbeeld voor een bestemming die je al kent. Misschien heb je tijdens een vakantie je hart verloren aan een bepaalde streek of voel je een sterke verbondenheid met een cultuur of sfeer? Dan kun je ervan uitgaan dat jouw verblijf een meevaller zal zijn. 

Een andere manier om wat veiligheid in te bouwen is om te kiezen voor een streek die erg geliefd is  om de koude wintermaanden in België te ontvluchten. Je eigen taal horen op een terrasje biedt al snel de mogelijkheid om een gesprek aan te knopen en sociale contacten te leggen. Voor je het weet heb je er een klein sociaal vakantienetwerk en misschien vrienden voor het leven.  

Safety first

Let erop dat jouw tijdelijke thuis een veilige haven is. Wellicht zal niemand vergeten om de medicijnen die hij op regelmatige basis gebruikt, mee te nemen. Toch is het voorzien van een thuisapotheek met medicatie tegen allerlei gangbare kwaaltjes en standaard EHBO-materiaal geen overbodige luxe. Zo vermijd je om er hals over kop naar op zoek te moeten gaan wanneer je ze nodig hebt. 

Informeer ook best naar de veiligheid en laat je huis in België veilig achter. Denk aan je brandmelders die werken, de politie die je verwittigt, buren die een oogje in het zeil houden en natuurlijk een kluis om wat je achterlaat goed te bewaren als je weg bent. Bekijk online het aanbod kluizen en kies een geschikt exemplaar uit om je kostbaarheden en waardepapieren even goed te beschermen.

Nieuws van het thuisfront

Om de band met thuis te behouden kun je uiteraard bellen en facetimen. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwtjes. De kans is groot dat sommigen wel eens willen langs komen dus nodig gerust vrienden uit. Het kan soms deugd doen om mensen over de vloer te krijgen en een leuke tijd te beleven met vrienden.    

Geen kopzorgen over thuis

Je kunt de thuisblijvers zoals buren, je kinderen of vrienden vragen om een oogje in het zeil te houden bij jullie huis. Handig zijn kleine sleutelkluizen, zodat je vanop afstand met de cijfercombinatie toegang kunt geven tot de sleutels van bijvoorbeeld jouw tuinhuis of achterdeur. Ook de post kan doorgestuurd worden en een sticker met ‘geen reclame’ helpt om de bus niet te laten uitpuilen met folders. Zo heeft jullie huis een bewoonde aanblik en kun je met een gerust hart overwinteren op je favoriete bestemming!