Mag je alle reinigingsmiddelen gebruiken als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, zijn er een heleboel dingen war je rekening mee moet houden. Dat weten we -als het goed is- allemaal. Geen rauw vis of vlees, uitkijken met eten wat niet vers is, etcetera. Waar veel mensen echter niet in eerste instantie rekening mee houden, is dat je tijdens je zwangerschap ook moeilijkheden zult ervaren tijdens de dagelijkse klusjes, zoals schoonmaken. Ook als jij niet degene bent die normaliter schoonmaakt, kun je alsnog wel schoonmaakmiddelen inademen, en sommige zijn ontzettend schadelijk wanneer je zwanger bent. Houd dus met de volgende zaken rekening voordat je begint aan de wasmachine reinigen:

Chloor

In principe kan schoonmaken met chloor tijdens de zwangerschap niet heel veel kwaad. Wel is het belangrijk dat je handschoenen draagt tijdens het schoonmaken en dat de lucht niet blijft hangen. Ook moet je uitkijken dat je chloor niet mengt met ammonia, want dan ontstaan er wel schadelijke stoffen. Voordat je schoonmaakt met een product, bijvoorbeeld een tapijt reiniger, check dan altijd even het etiket om er zeker van te zijn dat je veilig aan de schoonmaak begint.

Niet combineren

Soms hoeven producten an sich niet eens per se schadelijk te zijn, maar het mixen of mengen van deze producten wel. Daarom is het het meest verstandig om geen risico’s te nemen. Bij voorkeur gebruik je schoonmaakazijn om oppervlakken in huis schoon te houden, deze heeft geen schadelijke gevolgen. Als je gaat verven, gebruik dan alleen verf op waterbasis! Zo weet je zeker dat je een veilige keuze maakt.

woman in white long sleeve shirt

Kattenbak

Het is heel belangrijk voor zwangere vrouwen dat ze uit de buurt van de kattenbak blijven. Natuurlijk is het nooit fijn om dicht in de buurt van de kattenbak te zijn (hallo vieze geurtjes), maar zeker wanneer je zwanger bent is het belangrijk dit te mijden, omdat het schadelijke gevolgen kan hebben voor jou en de baby in je buik.

Tips

Wat kun je dan wél doen als je zwanger bent en het huis schoon wilt houden? Ten eerste begint het bij voldoende ventilatie. Zet veel ramen tegen elkaar open en zorg dat het huis voldoende wordt geventileerd.