Je huis inrichten als senior: 5 tips

Hoewel mensen vaak een negatieve associatie hebben bij ouder worden, is dat echt niet nodig. Wetenschap heeft namelijk aangetoond dat oudere mensen zeggen veel gelukkiger te zijn met hun leven. En hoewel kwaliteiten zoals cognitief denkvermogen of het geheugen met de jaren niet meer verbeteren, zijn er ook kwaliteit die helemaal niet afnemen naarmate je ouder wordt. Denk bijvoorbeeld aan sociaal vermogen of creativiteit. Het zijn, of worden, van een senior is dus ook zeker iets waar je je voor hoeft te schamen, maar wat je juist kan omarmen. Echter komen er voor ouderen wel wat andere dingen kijken, bijvoorbeeld bij de inrichting van hun huis, waar rekening mee gehouden dient te worden. In dit artikel geven we vijf tips om je huis senior-proof te maken.

Traplift

Als traplopen ingewikkeld wordt en je niet in een bungalow woning woont (waar alles gelijkvloers is, dan zou je kunne overwegen om een traplift aan te schaffen. Zo kun je je makkelijker bewegen tussen boven en beneden, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over die zware klim de trap op of het risico dat je zou kunnen vallen onderweg en als gevolg hiervan misschien wel iets zou breken. Wist je trouwens dat je trapliften helemaal niet altijd hoeft te kopen, maar ook zou kunnen huren?

Verlichting online kopen

Een onmisbaar accessoire in huis is verlichting. Je kunt immers niet relaxed in de woonkamer zitten als het pikdonker is. Zeker niet als oudere, omdat je dan het risico loopt om ergens over te struikelen. Hoe dan ook, lampen zijn onmisbaar in het interieur en zijn dan ook zeker niet iets wat je kan uitstellen bij de inrichting van een woning. Echter snappen we dat het als oudere niet ideaal is om op de fiets te stappen en naar de dichtstbijzijnde lampenwinkel te fietsen. Een fijn alternatief is verlichting online kopen, bijvoorbeeld bij Straluma. Hier kun je 24 uur per dag veilig online verlichting kopen en krijg je het binnen een paar dagen al thuisbezorgd.

woman peeping at window

Klok voor senioren

Als je ouder wordt en je geheugen je af en toe in de steek laat, is dat al vervelend genoeg. Als je soms vergeet welke dag van de week of welke datum het is, kan dit moment voor verwarring en teleurstelling zorgen. Om dat te voorkomen zou je een klok voor senioren kunnen aanschaffen. Hier staat in grote tekens de tijd vermeld, maar ook de dag van de wek en de datum. Vaak wordt er zelfs de buitentemperatuur aangegeven en sommige klokken hebben ook stembediening, waardoor je met je stem kunt vragen hoe laat het is.

Smart speaker

Het is een algemene gedachte dat ouderen niets met nieuwe techniek zouden hebben. Smartphones, laptop, allemaal niet van hun tijd. Omdat dit pas redelijk recente ontwikkelingen zijn, begrijpen we dan ook heel goed dat niet elke senior hier direct raad mee weet. Om toch met de techniek mee te gaan, zou je kunnen overwegen om een smart speaker aan te schaffen. Deze slimme assistent luistert gewoon naar wat je zegt en wordt zo gemakkelijk bediend.

Handvaten

Douchen of toiletteren wordt soms ook wat onhandiger voor senioren, met name omdat je gemakkelijk moet zitten en op moet staan. Om je hier een handje bij te helpen zou je handvatten kunnen installeren bij de wc of de douche, zodat je zeker weet dat je gemakkelijk naar het toilet kan als dat nodig is.