person holding black tube

Hoe je diabetes type 2 kunt omkeren

Diabetes type 2 is een chronische aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline produceert of de geproduceerde insuline niet goed kan verwerken. Insuline is een hormoon dat nodig is om glucose uit het bloed naar de lichaamscellen te transporteren, waar het als ‘brandstof’ dient. Bij diabetes type 2 blijft er te veel glucose in het bloed zitten, wat kan leiden tot complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en problemen met de ogen en voeten. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk het is om hier tijdig bij te zijn. Is het te laat, dan kan het zijn dat je genoodzaakt bent om verdere medische maatregelen te nemen, zoals het spuiten van insuline. Kortom, tijd voor actie dus! Wil jij weten hoe je diabetes type 2 omkeren kunt? Lees dan ook de rest van het artikel aandachtig door.

De oorzaken van diabetes type 2

Voordat we verder ingaan op hoe het eventueel omkeerbaar is, is het eerst goed te weten wat de oorzaak van deze aandoening is. De belangrijkste oorzaak van diabetes type 2 is een ongezonde levensstijl, met name overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Dit maakt het ook een welvaartsziekte, omdat het vaker voorkomt in samenlevingen waar we een echte bourgondische levensstijl hebben en ook qua beweging wat minder actief zijn dan in bijvoorbeeld de oosterse landen. Naar schatting zijn er in ons land meer dan een miljoen mensen met diabetes type 2.

Zorg voor een gezond dieet

Het volgen van een gezond dieet kan helpen om diabetes type 2 om te keren. Een dieet dat gericht is op het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van gewichtsverlies kan de insulinegevoeligheid verbeteren en de alvleesklier helpen om meer insuline te produceren. Om je een idee te geven welke voedingsmiddelen hierbij kunnen helpen, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Groenten

Groenten mogen natuurlijk niet ontbreken bij een gevarieerd voedingsschema. Groenten bevatten weinig koolhydraten en calorieën en zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels. Het eten van veel groenten kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van gewichtsverlies.

Fruit

Fruit bevat natuurlijke suikers, maar ook vezels en voedingsstoffen die kunnen helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Het is echter belangrijk om fruit met mate te eten, omdat het nog steeds suiker bevat.

Vis en mager vlees

Vis en mager vlees zijn goede bronnen van eiwitten en bevatten weinig koolhydraten. Ze kunnen helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies en het verbeteren van de insulinegevoeligheid.

Tot slot

Heb jij diabetes type 2 en is medicatie nog niet noodzakelijk? Dan is het belangrijk om er alles aan te doen om het tij te doen keren. Door gezonde voeding en voldoende beweging, vergroot je de kans dat het om te keren is. Uiteraard kan het ook mogelijk zijn dat je gedurende een bepaalde periode wel medicatie nodig hebt. Mocht dit het geval zijn, dan betekent dit niet dat het ook permanent is. Het kan heel goed zijn dat je na verloop van tijd een goede bloedsuikerspiegel hebt, waardoor je de medicatie mag afbouwen of zelfs volledig mag beëindigen.