Gezond koken? Denk eerst aan je materiaal!

Heb je ‘gezonder koken’ op je lijstje met goede voornemens gezet? Top! Waarschijnlijk heb je al boodschappenlijstjes vol groenten en fruit volgeschreven, of ben je naarstig op zoek naar recepten met minder vet of suiker. Allemaal prima, maar je plan valt of staat met het juiste materiaal in huis. Want gezonder koken gaat over meer dan enkel de ingrediënten: ook hoe je kookt, is van belang. Met deze vijf tips neem je alvast een stevige start met je goede voornemens. Aan het materiaal zal het dan alvast niet liggen! 

Bakken in kwaliteit

De juiste anti-aanbakpannen zijn onmisbaar als je gezonder wilt koken. De keramische coating zorgt ervoor dat voedsel minder snel blijft plakken, waardoor je minder vet of olie nodig hebt. Daarnaast is aangebakken voedsel ook nog eens ongezond op zich. Bovendien is zo’n pan duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het echt een slimme investering is op lange termijn.

Ga voor stoom

Stoomkoken is een van de gezondste kookmethoden: je behoudt alle voedingsstoffen en je hebt geen vet of olie nodig. Je kan gaan voor een elektrische stoomkoker, maar ook een stoommandje is al een eenvoudig hulpmiddel waarmee je groenten, vis, gevogelte en meer kunt stomen. Bovendien is stoomkoken snel en gemakkelijk, waardoor het een handige keuze is voor als je niet veel tijd hebt en toch gezond wil koken. 

Houten snijplanken

Naast een goede pannenset is ook een set houten snijplanken onmisbaar. Ze zijn niet alleen mooier dan plastic, maar ook gezonder. In tegenstelling tot plastic, kunnen houten snijplanken bacteriën absorberen en bevatten ze van nature antibacteriële eigenschappen. Dit vermindert het risico op kruisbesmetting tijdens het snijden van verschillende ingrediënten. 

Lekker traag

Wie gezonder wil koken zonder al te veel moeite, haalt best een slowcooker in huis. Die zorgt dat je voedsel heel langzaam kan garen zonder dat je extra vet toevoegt. Het resultaat? Extra mals vlees en heerlijke stoofschotels. Je moet er wat tijd voor vrijmaken, maar het resultaat is het echt waard.

Op het scherp van de snee

Wie veel groenten wil eten, zal veel moeten snijden en hakken. Reken je al jaren op hetzelfde aardappelmesje voor al je snijwerk? Dan is het tijd voor een echt goede messenset. Niet alleen zal het koken een pak minder frustrerend zijn en veel sneller gaan, nieuwe messen zijn ook gewoon veiliger. Botte messen geven lelijker wonden dan scherpe messen – en met een bot mes snijd je moeilijker, waardoor je makkelijker uitschiet. Bij gezond koken hoort natuurlijk ook dat je al je vingers bewaart!