4 tips om communicatie te verbeteren tijdens thuiswerk

Voor velen is het perfect normaal geworden om regelmatig van thuis uit te werken. Thuiswerk brengt dan ook veel voordelen met zich mee. Je wint tijd die je anders spendeert door je te verplaatsen naar kantoor, je kan in alle rust doorwerken en de balans tussen je privé- en werkleven gaat erop vooruit. De uitdaging aan thuiswerk? De band met collega's niet laten verwateren en goed blijven communiceren met elkaar. Met deze tips wordt dat een eitje en verbeter je jouw communicatie tijdens thuiswerk.
 

1. Plan op regelmatige basis meetings in

Werken jij en je collega’s af en toe of zelfs altijd van thuis uit? Dan is het belangrijk om op regelmatige basis online meetings met elkaar in te plannen zodat jullie het contact met elkaar niet verliezen. Tijdens deze meetings kunnen werkgerelateerde, maar ook persoonlijke zaken besproken worden. Online meetings kunnen doorgaan via voice over ip, telefoon of in een video call. Dat laatste is iets persoonlijker aangezien je elkaar dan ook ziet.

2. Zorg dat je de juiste middelen ter beschikking hebt

Ook wanneer je van thuis werkt, is het belangrijk dat je de juiste kantoorbenodigdheden ter beschikking hebt. Om te beginnen zul je regelmatig moeten bellen en videobellen met collega’s en klanten. Daarom is het handig om ook bij je thuis cloud telefonie te installeren zodat je steeds vlot kan communiceren. Daarnaast zijn de basics zoals een goede internetverbinding, computer, headset en dergelijke nodig om goed van thuis uit te kunnen werken.

3. Gebruik een gezamenlijke agenda

Door een agenda te gebruiken waarin jullie ook elkaars planning kunnen zien, zijn jullie steeds op de hoogte van waar iedereen van het team mee bezig is. Zo weet je ook precies wanneer je je collega’s wel of niet kan bereiken, wanneer er van thuis uit wordt gewerkt en kan je beter volgen met de werkzaamheden van iedereen binnen het team.

4. Vergeet de waarde van face-to-face communicatie niet

Als jullie ook regelmatig naar kantoor gaan om te werken, is het fijn om met elkaar af te stemmen en op dezelfde dagen naar kantoor te gaan. Zo zie je je collega’s toch ook nog geregeld face-to-face en kunnen jullie nog geregeld bijpraten, samen lunchen en dergelijke. Deze persoonlijke ontmoetingen zijn niet te onderschatten en belangrijk om een goede band te onderhouden.