Aan de slag met de architectuur van je nieuwbouwwoning

Particulieren dromen van de realisatie van een woning, nauw aansluitend op hun smaak en specifieke wensen. Het kan gaan om wensen rond de indeling van het pand, maar bijvoorbeeld ook om het gebruik van specifieke materialen. Onder meer de architectuur met aandacht voor licht en natuurlijke materialen spreekt veel mensen aan. Gaat het om grotere panden, bijvoorbeeld een flatgebouw in opdracht van een grote projectontwikkelaar, dan speelt de groenvoorziening een steeds belangrijkere rol. Denk aan de appartementencomplexen waarvan al bij de architectuur gekozen wordt voor de toepassing van groen. Hoe begeleid je consumenten hierin als architect? Vaak begint het voor de particulier bij de aanvraag van een hypothecaire lening

Indicatie van het beschikbare budget voor nieuwbouw 

Om daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan met het ontwerp en de architectuur van een nieuwbouwwoning, is het allereerst zaak om een indicatie te hebben van het beschikbare budget. Er zijn verschillende financieel adviseurs met een tool op hun website, die particulieren de mogelijkheid biedt een lening simulatie uit te voeren. Zo’n lening simulatie geeft een beeld van hetgeen men ongeveer kan lenen, uitgaande van het huidige inkomen en eigen vermogen. Aan zo’n simulatie kunnen nog geen rechten worden ontleend; advies van een financieel adviseur is benodigd om de volgende stap te kunnen zetten. Vaak is dat de daadwerkelijke aanvraag van een hypothecaire lening. 

Inventarisatie van wensen op het gebied van materialen 

Belangrijk onderdeel van de architectuur van een nieuwbouwwoning is het materiaalgebruik. Denk bijvoorbeeld aan een voor- of achterzijde van de woning, waar gekozen wordt voor ramen die van onderaf doorlopen tot en met de eerste etage. Het geeft een bijzonder fraaie uitstraling aan het pand en zorgt tegelijkertijd voor voldoende natuurlijke lichtinval. Zoals eerder aangehaald werd hechten particulieren de laatste jaren veel waarde aan de toepassing van natuurlijke materialen, Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hardhout rondom de woning. Het past perfect in een landelijk of bosachtig gebied. 

Ontwerpen aan de hand van voorbeelden 

Voor een particulier die niet eerder een woning heeft laten ontwerpen kan het bijzonder lastig zijn om concreet aan te geven, wat deze van de architect verlangt. Voor architecten loont het daarom om regelmatig voorbeelden te tonen aan de particulier. Op basis van voorbeelden van reeds uitgevoerd projecten, krijgt de particulier een goed beeld van de mogelijkheden die deze heeft. Daarbij tonen deze voorbeelden hoe bepaalde keuzes in de praktijk uit zullen vallen.