Intimiteit en seksualiteit bij ouderen: feiten en fabels

60-plussers hebben geen seks meer. Ouderen hebben geen behoefte aan intimiteit. Een knuffel tussen opa en oma is meer dan genoeg voor ze. In deze blog gaan we het hebben over deze punten. Wat is waar en wat is niet waar als we het hebben over intimiteit en seksualiteit tussen ouderen?

Allereerst is het goed om te zeggen dat ouderen in Nederland steeds gezonder en vitaler worden, dat blijkt uit dit onderzoek van Rutgers. Hierdoor zijn ze, naast dat ze gezond zijn, ook lang maatschappelijk actief. We leven langer, we blijven langer gezond én we blijven langer op ons zelf wonen. Allemaal belangrijk ingrediënten voor een spannend en actief leven. Mannen worden gemiddeld 79,9 jaar oud en vrouwen 83,1. En voor de meeste ouderen geldt: seksualiteit en intimiteit blijft belangrijk tot op hoge leeftijd.

Seks blijft belangrijk

Ruim 83% van de mannen tussen de 55 en de 79 jaar vinden seks belangrijk. Hoewel het belangrijk aan seks wel iets afneemt vanaf de 55 jaar, blijft het voor beide sekses belangrijk. Al is het wel zo dat in alle leeftijdscategorieën de man meer belang hecht aan seks dan vrouwen. Maar dat is dus niet iets wat alleen geldt bij mannen op leeftijd.

Of er ook meer seksspeeltjes worden gebruikt door ouderen, zoals een vibrator, dildo of een voorbinddildo, komt niet naar voren in dit onderzoek. Wat wel uit dit onderzoek blijft is dat de seksuele activiteit iets afneemt. In de categorie 55-70-jarigen heeft 69% in het afgelopen half jaar van het onderzoek nog seks met een partner gehad. Bij de 70-80-jarigens is dit 51% en tussen de 70 en 80-jarigen is het 21%. Hierbij geeft ruim een kwart van de 70-plussers aan dat ze minstens 1 keer in de week intiem zijn met hun partner.

Zijn ouderen dan ook tevreden over hun seksleven?

Jazeker! Mannen boven de 55 jaar geven aan dat ze net zo tevreden zijn met hun seksleven als mannen rond de 25 jaar. Maar er zijn ook ouderen die aangeven dat ze meer onzeker worden, bijvoorbeeld door bepaalde verouderingsverschijnselen. Maar veel ouderen van nu hebben de seksuele revolutie meegemaakt. Dit lijkt ook mee te spelen. Omdat zij weten dat seks ook kan zorgen voor plezier, ontspanning en intimiteit. En dat lijkt belangrijker dan de daad zelf te zijn.