6 x tips om je niet te vervelen tijdens je pensioen

Na tientallen jaren gewerkt te hebben, is het op een gegeven moment eindelijk tijd voor je pensioen. Je hebt het natuurlijk heel erg verdiend, maar de kans bestaat dat je opeens in een gat van verveling valt. Als je opeens niks meer te doen hebt overdag, bestaat de kans dat je wat chagrijnig wordt. Dat willen we natuurlijk niet! Daarom geven wij je hier 6 tips om verveling tegen te gaan tijdens je pensioen.

  1. Word lid van een club of vereniging

Er zijn veel verenigingen of clubs die speciale programma’s of lessen aanbieden voor senioren. Denk aan een sportvereniging waar je kunt gaan zwemmen of tennissen, of een club waar je gaat pokeren of klaverjassen. Zo onderhoud je ook je sociale contacten, leer je nieuwe mensen kennen en heb je op vaste tijdstippen in de week iets te doen.

  1. Ga daten

Nieuwe mensen kennen kan natuurlijk ook via een datingsite. Mocht je vrijgezel zijn en op zoek zijn naar een nieuwe liefde of iemand om wat leuks mee te doen, is senioren dating misschien wat voor jou. Veel websites hebben de optie om een minimale of maximale leeftijd in te stellen, zodat je zeker weet dat je mensen spreekt met dezelfde interesses en ideeën.

  1. Ga een nieuwe vaardigheid leren

Zijn er dingen die je altijd al hebt willen leren? Qua kennis of vaardigheden? Van een LOI cursus tot een deeltijdstudie of het volgen van een schildercursus? Waar heb je altijd al naar uitgekeken, maar nooit opgepakt? Nu is de tijd om aan iets nieuws te beginnen, want het is nooit te laat om iets nieuws te leren.

  1. Kook nieuwe gerechten

Heerlijke recepten komen we overal tegen; in de supermarkt, op het internet, in kooktijdschriften of in het nieuwste kookboek. Maar vaak ontbreekt het aan de tijd om eens lekker culinair uit te pakken. Als je van koken houdt dan is je pensioen een prachtig moment om al die heerlijke gerechten die je nog nooit hebt kunnen maken uit te proberen. Ga ’s ochtends lekker naar de markt, pak er een wijntje bij tijdens het kokkerellen en geniet vervolgens heerlijk van de maaltijd. Je hoeft niet al je recepten in een maand te maken, maar spreek met jezelf af dat je per maand 2 nieuwe recepten uitprobeert. Ook erg leuk om te doen met vrienden en/of andere kookliefhebbers.

  1. Blijf in beweging

De bank zit natuurlijk heerlijk, maar het is niet heel goed voor je gezondheid om altijd maar stil te zitten. Beweging is op je oude dag super belangrijk, en nu je er meer tijd voor hebt is het zonde om daar niks mee te doen. Natuurlijk mag je rustiger aan doen, maar je lichaam helemaal tot stilstand brengen is niet verstandig. Vooral als je altijd fysiek werk hebt gehad is een overgang naar niets doen erg groot. Voor je het weet vliegen de kilo’s eraan.

 

Het is dan ook erg verstandig om een vervangende activiteit te zoeken. Dat betekent niet dat je meteen naar de sportschool moet, maar mag ook in de vorm van een dagelijkse wandeling naar de supermarkt, het actief opruimen van je huis of het onderhouden van je tuin. Probeer 30 minuten te bewegen per dag.

  1. Ga vrijwilligerswerk doen

Voor veel gepensioneerden is het doen van vrijwilligerswerk een passende nieuwe tijdsinvulling. Sommigen voelen zich na het wegvallen van hun werk minder zinvol voor de samenleving. Door het doen van vrijwilligerswerk krijgen ze dat gevoel van zingeving in een andere vorm terug. Daarnaast is het een manier om een ritme in je week op te bouwen. Je wordt weer op een bepaald moment verwacht en er wordt wat van je verwacht. Dat is voor veel gepensioneerde een fijn gevoel.