Zelf je badkamer betegelen: een stapsgewijze gids

Na jarenlang goed gediend te hebben, is je badkamer ondertussen misschien wel aan vernieuwing toe. Je badkamer renoveren kan een fijne verandering zijn die voor een frisse uitstraling in je huis zorgt. Als je graag zelf met tegels aan de slag gaat, is het betegelen van je badkamer een haalbaar project, mits je gebruik maakt van de juiste technieken en hulpmiddelen. In dit artikel lees je hoe je stap voor stap zelf in je badkamer kunt gaan klussen. 

Stap 1: Voorbereiding als startpunt

Je badkamer betegelen is alleen mogelijk wanneer je muren schoon, vlak en droog zijn. Verwijder dus eerst eventuele oude tegels en als er gaten of scheuren in je muur zijn, vul je deze op voor je verder gaat met de tweede stap. Zorg ervoor dat je al het materiaal en het gereedschap dat je nodig hebt om je badkamer te kunnen betegelen al bij de hand hebt. Denk hierbij zeker aan voegmortel, een troffel en een waterpas. 

Stap 2: handig hulpmiddel

Je badkamer betegelen zoals een echte professional? Maak dan zeker gebruik van een spie. Dit handige hulpmiddel helpt je om twee tegels gelijkmatig te plaatsen en om een consistente voegbreedte te behouden. Je kunt de spie instellen op de gewenste voegbreedte. Wanneer je dat gedaan hebt, is het de bedoeling dat je de spie op de hoek van twee tegels plaatst, en dan aan de schroef draait om de tegels stevig op hun plaats te houden. Je zult merken dat je op deze manier snel, efficiënt en grondig aan het werk kunt gaan.

Stap 3: breng tegellijm aan

Vervolgens neem je een troffel om een dunne laag tegellijm aan te brengen op je badkamermuur. Let erop dat je de lijm gelijkmatig verdeelt en probeer overtollige klonten te vermijden. Het is het handigst wanneer je in kleine secties werkt; op die manier kun je voorkomen dat de lijm opdroogt nog voor je de tegels hebt kunnen plaatsen.

Stap 4: plaats de tegels

Nu begint het echte werk. Plaats je tegel tegen je spie aan en druk het geheel stevig tegen je badkamermuur. Met een waterpas kun je controleren of je tegel waterpas staat. Verplaats hem als dat niet zo zou zijn. Dit proces herhaal je voor elke volgende tegel. Gebruik telkens de spie om de voegbreedte te behouden, zodat je zeker een gelijkmatig resultaat verkrijgt.

Stap 5: voegen

Wanneer je al je tegels geplaatst hebt en je zeker bent dat de lijm is opgedroogd, kun je de voegen gaan opvullen met voegmortel. Deze mortel breng je gelijkmatig aan, eventueel door gebruik te maken van een voegrubber. De overtollige mortel veeg je weg met een vochtige spons. Bekijk de instructies op de verpakking om te weten hoe lang de voegen moeten drogen voor je verder kunt gaan met het betegelen van de aangrenzende muren.

Stap 6: afwerking

Veeg je tegels schoon en verwijder eventuele restjes voegmortel. Laat alles volledig drogen voor je je badkamer terug in gebruik neemt.