Veilig online shoppen en betalen: 3 Tips

Tegenwoordig worden steeds meer aankopen online gedaan. Van kleding tot boodschappen en van online spelletjes tot wasmachines, vrijwel alles is snel en makkelijk online aan te schaffen en af te rekenen. Het gemak van bezorging aan de deur is onbetaalbaar, zeker op de momenten dat we minder tijd hebben of minder eenvoudig naar buiten kunnen. In dit artikel geven we enkele tips om veilig te shoppen en online te betalen.

 

Tip 1. Kijk of de website beveiligd is met https encryptie

Vrijwel iedere betrouwbare website is vandaag de dag beveiligd met https. Dit kun je snel controleren door in de adresbalk van je browser te kijken. Staat er voor de naam van de website een groen slotje of begint de website met https:// in plaats van http://? Dan is de website beveiligd.  Https betekent dat het dataverkeer dat plaatsvindt tussen de server van de website en jouw eigen computer beveiligd is en dus niet door buitenstaanders gelezen of gekopieerd kan worden. Dit zorgt ervoor dat je je log-in gegevens, betalingsgegevens en je persoonlijke informatie beschermd zijn.

 

Tip 2. iDeal voor directe en eenvoudige betaling

Het voordeel van iDeal is dat je via een beveiligde betalingsomgeving op de site van de webwinkel zelf direct kunt betalen. Nadat je bent ingelogd in je eigen online bank account, kun je je eigen rekening selecteren en de betaling goedkeuren, waardoor deze vrijwel direct bij de ontvanger terecht komt. Je hoeft hiervoor niet het rekeningnummer van de verkoper in te voeren. Er is dus een kleiner risico op tikfouten.

 

Een nadeel van iDeal betalingen is dat deze betaling, net als reguliere bankoverschrijvingen, na voltooiing niet terug te draaien is. Wees er dus zeker van dat de verkoper een betrouwbaar bedrijf is en de beloofde producten ook op het gewenste moment levert.

 

Tip 3. MasterCard voor duurdere aankopen, Paypal of E-Wallets voor kleinere aankopen

Voor grotere aankopen is een betaling met bekende creditcards zoals Mastercard aan te raden. Een aankoop door middel van een creditcard betaling is onder bepaalde voorwaarden verzekerd. Bovendien is het mogelijk om bij geschillen over de aankoop mogelijk om een procedure bij de bank op te starten om het betaalde bedrag terug te krijgen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als het product niet geleverd is, bij levering zwaar beschadigd blijkt te zijn of niet authentiek blijkt te zijn.

Een nadeel van een creditcard betaling is dat je relatief veel gegevens aan de webshop moet verstrekken, zoals het je naam, het kaartnummer en het CCV nummer. Het is belangrijk dat je de betrouwbaarheid van de verkoper controleert voordat je deze gegevens invult op de website van de verkoper. Kijk dus eerst even op google naar recensies over de webshop waaruit blijkt op welke wijze betalingen van klanten verwerkt worden.

Voor kleinere aankopen zoals ebay-aankopen, kleding en stortingen voor online casinogames die je thuis kunt spelen kun je ook gebruik maken van Paypal of E-wallets. Paypal wordt vaak als mogelijkheid geboden in aanvulling op de bekende creditcards. E-Wallets zijn digitale portemonnees, waar je zelf geld naartoe kunt overboeken. Vervolgens gebruik je de E-wallet om betalingen naar webshops en online bedrijven te doen.

Het grote voordeel van Paypal en E-Wallets is dat geen gebruik hoeft te maken van je creditcard, waardoor deze gegevens niet verstrekt hoeven te worden aan de webshop. Ook bij Paypal is het mogelijk om een procedure op te starten indien het product niet geleverd is of indien het product niet aan de belofte voldoet. Mocht je ervoor kiezen een Paypal account of een E-wallet aan te maken, bewaar de inloggegevens hiervan dan zorgvuldig, alsof het bankgegevens zijn. Hiermee voorkom je dat ze in de verkeerde handen vallen.