Hoewel je een website spreekwoordelijk wel in de lucht houdt, kom je met alleen lucht natuurlijk nergens. Als je zelf een website wilt bouwen, dan heb je daar software voor nodig. En daarin heb je enorm veel keus. In dit artikel lichten we een aantal systemen uit. Van de meest populaire tot wel hele specifieke.
WordPress
Bijna een derde van alle websites wereldwijd draait op WordPress. Dit is dan ook de software die de meeste experts zullen aanraden. Zeker wanneer je je digitale pagina wilt gebruiken om content op te plaatsen. Waarom WordPress zo populair is, is simpel uit te leggen. Het is enorm eenvoudig om nieuwe pagina’s en blogs te maken en te publiceren. Bijna alles spreekt voor zich.
Daarnaast heeft WordPress een heleboel mooie designs, ook wel thema’s, voor je website. Van gratis varianten tot betalende die alsnog goedkoper zijn dan wanneer je ze door een ontwerpbureau zou laten maken. En om die thema’s te voorzien van extra functionaliteiten, kun je gebruik maken van plugins die ook weer heel gemakkelijk te vinden en te activeren zijn.
Joomla
Ook Joomla is bijzonder in trek. Dit CMS-systeem (Content Management System) werd in 2006 in het leven geroepen en is sindsdien al vijftig miljoen keer gedownload. Waar WordPress de ideale plek is om blogs op te schrijven, is Joomla meer geschikt voor het maken van bedrijfspagina’s. Er is alleen een kleiner aantal templates en er zijn wat minder toepassingen die je kunt gebruiken. Maar je hebt echt geen HTML-ervaring nodig om deze software te gebruiken.
Drupal
Drupal wordt ook wel het kleine broertje van WordPress genoemd. Het is met een kleine 800.000 gebruikers wel beduidend kleiner dan de eerste twee systemen uit dit lijstje. Voordeel van Drupal is dat je je website kunt bouwen door middel van allemaal losse modules. Bijvoorbeeld een blogsectie, een galerij met afbeedlingen en een blok voor reacties. Drupal is niet zo zeer ergens de beste in, maar is eigenlijk de toegankelijke middenweg.
Ghost
Misschien heeft Ghost niet een heel vriendelijke naam, maar hun doelstelling is dat des te meer. De makers wilden met Ghost een blogplatform maken dat heel gemakkelijk is. Zo gemakkelijk dat het lijkt alsof je een account aanmaakt op social media. In oktober 2013 begon de ontwikkeling van dit platform, nadat de initiatiefnemers 200.000 dollar aan donaties hadden opgehaald Het enige probleem? Er zitten een heleboel kinderziektes in het systeem, dus wij zouden het nog niet aanraden.
Blogger
Als het gaat om online uitvindingen, dan is er natuurlijk één partij die niet kan achterblijven. En dat is Google. Het grote voordeel van hun platform Blogger is dat je hiervoor geen hosting nodig hebt. Alleen een G-mailaccount is vereist. Het is helemaal gratis en een prima manier om kennis te maken met het fenomeen bloggen, maar uiteindelijk is dit niet het beste softwaresysteem. Je kunt er namelijk geen webshop op draaien en er is met 1 gigabyte aan opslag maar beperkt ruimte voor het plaatsen van foto’s.
Eigen software
Tot slot is er nog een categorie, die eigenlijk binnen geen enkele categorie valt. En dat zijn de websites die hun eigen software hebben gebouwd. Zij zitten in zo’n niche dat een algemeen platform niet alle mogelijkheden bieden die zij nodig hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan virtuele gokhallen. Zij hebben live casino software nodig om hun klanten van dienst te zijn. En die zullen ze veelal zelf moeten maken of laten maken.