De populairste spellen met dobbelstenen offline en online

2020 was voor vrijwel iedereen een vrij raar of absurd jaar. Nog nooit eerder werd er in zo’n mate van mensen verwacht dat ze de deur niet uitgingen en vooral binnen bleven, vooral om andere mensen niet te kunnen besmetten met het coronavirus en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen gezond blijven. Goed – we zitten dus allemaal een stuk meer binnen. Wat kun je in dat geval het beste doen om de tijd te doden? Spelletjes spelen is dan een goede optie, vooral dobbelspellen. Deze zijn vaak redelijk makkelijk te begrijpen maar niet minder vermakelijk. Benieuwd wat

Regenwormen

Sommige spellen krijgen ineens een stuk meer naamsbekendheid omdat er dan een hype omheen bestaat. Dat geldt ook voor regenwormen. Hoewel dit spel al een tijdje bestaat, was het nog nooit zo populair als de laatste jaren. In dit spel mag je dobbelen, en kun je op basis van je gegooide aantal ogen een regenworm kopen. De regenwormen verschillen onderling in waardes, en om het spel te winnen wil je zoveel mogelijk punten scoren (inclusief hoge waardes). Een potje bestaat uit vijf verschillende rondes, en na elke ronde worden de punten genoteerd. Let wel goed op dat degene die de punten noteert niet vals speelt, natuurlijk.

person holding polygonal die

Yathzee

Hoewel er om Yathzee recentelijk niet bepaald een hype ontstaan is, is het wel al jarenlang één van de meest gespeelde spellen in Nederland. Dat komt omdat je er redelijk weinig voor nodig hebt (geen grote doos met een bordspel erin). Als je een beker en zeven dobbelstenen in huis hebt, dan kun je in principe al beginnen. Bij Yathzee gaat het er niet om dat je zoveel mogelijk ogen gooit, maar wel dat je mooie combinaties van ogen gooit. Zo krijg je punten wanneer je een straat of royal flush hebt. Hoewel het dus vooral gaat om toeval, geloven sommigen wel degelijk dat je tactiek kunt toepassen bij dit spel.

Keer op keer

Wie houdt van zowel dobbelen als puzzelen, heeft met keer op keer goud in handen. Dit spel is geschikt voor het hele gezin en bevat zowel een dobbel- als puzzelelement. In dit bordspel zoveel mogelijk vakjes aan te kruisen, en hoe meer vakjes – hoe meer punten. Uiteindelijk win je als je aan het einde de meeste punten hebt verzameld.

Virtuele dobbelstenen

Hoewel hierbij een spelelement redelijk ontbreekt, is het wel ontzettend handig om bij de hand te hebben. Soms wil je even dobbelen, bijvoorbeeld omdat je iets wil verloten onder jou en je vrienden. Of als je een spel wilt spelen, maar geen dobbelstenen bij de hand hebt. Met virtuele dobbelstenen gooi je met zoveel dobbelstenen als je zou willen, zonder dat je daar fysieke dobbelstenen voor nodig hebt.

5Dice

5Dice is een beroemd online dobbelspel en brengt de nodige spanning metzich mee. Het fijne aan dit spel is dat je het gewoon vanuit je huiskamer kunt doen, op je computer. 5 Dice is tevens de gelijknamige topscore: als je vijf dobbelstenen met hetzelfde ogenaantal op een rij gooit, behaal je de topscore!